Wat is staking crypto?

Wat is staking crypto? Wij leggen jou dit simpel uit!

wat is staking crypto

Wat is crypto staking?

Wat is staking crypto? In de wereld van cryptocurrency is staken het proces waarbij munten in jouw portemonnee worden bewaard om de activiteiten van een blockchain netwerk te ondersteunen. Wanneer je jouw munten inzet, vergrendelt je ze in wezen voor een bepaalde periode, zodat ze kunnen worden gebruikt om transacties te valideren en het netwerk soepel te laten werken. In ruil voor jouw bijdrage ontvang je beloningen in de vorm van nieuwe munten of geld. Je houdt simpel gezegd je cryptocurrency’s voor een langere tijd vast in je wallet. Dit vasthouden worden ook wel HODL genoemd. Voor dit vasthouden ontvang je rente.

Bij welke exchanges bieden staking aan

Crypto staking is het proces waarbij cryptocurrency in een portemonnee wordt bewaard om de activiteiten van een blockchain netwerk te ondersteunen. Wanneer je crypto inzet, zet je in wezen jouw munten aan het werk en verdien je hiervoor beloningen. Hoe meer munten je inzet, hoe meer beloningen je kunt verdienen.

Er zijn veel verschillende beurzen die stakingsdiensten aanbieden voor verschillende cryptocurrency’s. Enkele van de meest populaire beurzen zijn Binance, eToro en Bitvavo. Elke broker biedt een andere selectie munten om in te zetten, dus zorg ervoor dat je kijkt wat elke broker of exchange te bieden heeft voordat je beslist waar je jouw crypto gaat inzetten. Bij bepaalde brokers kun je tot wel 15% staking vergoeding ontvangen voor het vasthouden van bepaalde cryptocurrency’s. Broker die dit aanbieden zijn:

Bitvavo staking

Bij Bitvavo kun je rente krijgen op de cryptocurrency’s die je voor een langere tijd vasthoudt. Je kunt de hoogste staking vergoeding krijgen op de volgende cryptocurrency’s:

  • Cosmos (ATOM) 10% staking vergoeding
  • Waves (WAVES) 5,5% staking vergoeding
  • Cardano (ADA) 4,25% staking vergoeding
  • Solana (SOL) 5,0% staking vergoeding

Bij Bitvavo krijg je niet veel voor de bekendste cryptocurrency’s zoals Bitcoin (0,77%) of Litecoin (1,04%) of Ethereum (1,01%).

Wil je alle cryptocurrency’s van Bitvavo zien waar je staking vergoeding voor krijgt? Ga dan naar Bitvavo Staking. Door op deze link te klikken ga je naar het overzicht van Bitvavo waar alle cryptocurrency’s staan met alle percentages erbij.

Meer lezen over Bitvavo? Lees dan de Bitvavo review.

eToro staking

Bij eToro kun je ook staking vergoeding krijgen. Bij eToro kun je alleen maar van 2 cryptocurrency’s vergoeding krijgen. Deze twee cryptocurrency’s zijn:

  • Cardano (ADA)
  • Tron (TRX)
Meer lezen over eToro? Lees dan de eToro review.

Binance staking

Bij Binance dien je de cryptocurrency’s echt vast te zetten voor een aantal dagen om stakingvergoeding te krijgen. Dit is niet zo bij Bitvavo waar je ze elk gewenst moment er nog vanaf kunt halen. Bij Binance kies je ervoor om ze of: 30 dagen vast te zetten of 60 dagen vast te zetten of 120 dagen vast te zetten. Hoe langer je je crypto vastzet hoe hoger de vergoeding is. De cryptocurrency’s bij Binance waar je stakingvergoeding voor kunt ontvangen zijn:

  • ADION
  • OM
  • THETA
  • REI
  • FTM

Vereisten zijn dat je een minimum hoeveelheid moet vastzetten en voor een bepaalde tijd moet vastzetten.

Meer lezen over Binance? Lees dan de Binance review.

Hoe werkt crypto staking?

Crypto staking is het proces waarbij je jouw cryptocurrency vasthoudt om het netwerk te ondersteunen. Hoe staking precies werkt, verschilt per netwerk. De uitkomst is bij alle brokers wel hetzelfde: Je ontvangt rente op crypto die je vasthoudt. Bij sommige brokers zoals Binance moet je je crypto daadwerkelijk vastzetten voor een aantal dagen en bij Bitvavo hoef je staking enkel te activeren en kun je je crypto wel elk gewenst moment weer eraf halen.

Welke coins kun je staken?

Er zijn veel verschillende munten die staking aanbieden als een manier om beloningen te verdienen. Enkele van de meest populaire munten voor staking zijn Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Dash. Om deze munten in te zetten, moet je ze eerst in een portemonnee hebben die uitzetten ondersteunt. Zodra je de munten in jouw portemonnee hebt, kun je beginnen met uitzetten en beloningen verdienen. Het aantal beloningen dat je verdient, hangt af van de munt die je inzet en het aantal munten dat je hebt ingezet. Je krijgt vaak op relatief nieuwe munten een hogere vergoeding.

Voordelen crypto staken

Crypto staking wordt een steeds populairdere manier om rente te verdienen op jouw digitale activa. Hier zijn een paar voordelen van het inzetten van jouw crypto:

  1. Verdien passief inkomen: Door jouw crypto in te zetten, kun je een passief inkomen verdienen, zonder dat je veel werk hoeft te doen. Dit komt omdat wanneer je jouw crypto inzet deze in wezen voor een bepaalde periode blokkeert, gedurende welke je deze niet kunt verkopen of verhandelen. In ruil hiervoor betaalt het protocol of bedrijf dat het stakingsprogramma uitvoert je rente. Deze rente is vaak een stuk hoger dan bij een bank, maar brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. De crypto kan ook minder waard worden waardoor je heel je inleg of een deel van je inleg verliest.
  2. Help het netwerk te versterken: door jouw crypto uit te zetten, helpt je het netwerk te versterken en de veiligheid te vergroten. Dit komt omdat wanneer je je crypto inzet, je de makers van de crypto de kans geeft om voor een bepaalde tijd alles te doen met jouw geld wat ze willen zonder dat je het kan terugvragen.
  3. Krijg rendement op jouw investering. In tegenstelling tot traditionele financiële markten, bieden cryptomarkten de mogelijkheid om rendement op jouw investering te behalen, zelfs als de prijs van de onderliggende waarde daalt.

Nadelen crypto staken

Het inzetten van crypto heeft een aantal nadelen waarvan beleggers zich bewust moeten zijn voordat ze zich aan deze strategie committeren. Ten eerste kan staking jouw geld voor een langere periode vastzetten – vaak maanden of zelfs jaren. Dit kan een probleem zijn als je gedurende die periode toegang tot jouw geld nodig hebt. Ten tweede bestaat er altijd het risico dat de prijs van de onderliggende waarde daalt terwijl je hebt inlegt. Dit kan tot verliezen leiden als je gedwongen wordt om tegen een lagere prijs te verkopen om toegang te krijgen tot jouw geld. Ten slotte kan uitzetten complex en moeilijk te begrijpen zijn, wat kan leiden tot fouten die je geld kosten. Om deze redenen is het belangrijk om alle risico’s zorgvuldig te overwegen voordat je besluit om jouw crypto activa wel of niet in te zetten.

Besef je altijd dat beleggen in crypto geen garantie is tot meer geld. Je kunt je een deel van je inleg of zelfs heel je inleg verliezen.

Hoeveel kun je verdienen met staking?

Cryptocurrency staking is het proces van het aanhouden van geld in een cryptocurrency portemonnee om de activiteiten van een blockchain netwerk te ondersteunen. In wezen is het een vorm van het verdienen van rente op jouw digitale activa. Hoe meer geld je inzet, hoe groter de kans dat je beloningen verdient voor deelname aan het consensusproces van het netwerk.

Het inzetten van crypto wordt gezien als een manier om inkomsten te genereren uit digitale activa zonder ze te hoeven verkopen. Het kan ook helpen de groei en ontwikkeling van een blockchain project te ondersteunen door extra financiering te verstrekken.

Hoeveel je kunt verdienen hangt helemaal van jezelf af. Sommige staking munten geven 15% rendement en andere 0,5%. Hierbij moet je je wel beseffen dat de crypto ook omlaag kan gaan waardoor je helemaal niets verdiend.

Wat is holden van je crypto? (HODL)

Wanneer je jouw cryptocurrency inzet, houdt je deze in wezen vast om het netwerk te ondersteunen. Dit proces helpt om het netwerk te beveiligen en kan je ook beloningen opleveren, hoewel je doorgaans jouw munten voor een bepaalde periode moet vergrendelen. Er zijn een paar verschillende manieren om jouw crypto uit te zetten, en de methode die je kiest, hangt waarschijnlijk af van factoren zoals de munt die je gebruikt en hoeveel je wilt verdienen.

Een populaire methode is om jouw munten eenvoudig in een portemonnee te bewaren die staking ondersteunt. Als je bijvoorbeeld Ethereum gebruikt, kunt je jouw ETH in een software- of hardwareportefeuille bewaren die uitzetmogelijkheden biedt.

De manier om staking te krijgen kan maar op één manier door je crypto in je wallet te houden en niet te verkopen. Dit proces wordt ook wel holden of HODL genoemd.

staking crypto
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer over crypto lezen?

Drie manieren om te betalen

Drie manieren om te betalen Het betaallandschap evolueert voortdurend, met nieuwe en innovatieve methoden die traditionele vormen van betalen aanvullen of zelfs vervangen. Hieronder worden

Lees verder »

Drie manieren om te betalen

Drie manieren om te betalen Het betaallandschap evolueert voortdurend, met nieuwe en innovatieve methoden die traditionele vormen van betalen aanvullen of zelfs vervangen. Hieronder worden

Lees verder »